Olej kokosowy jaki aktualnie używam, extra virgine Bio 500g kosztował około 40zł. Ma lekki posmak i aromat kokosa, więc może nie wszystkim pasować. Ja go uwielbiam do wszystkiego. Jak dla mnie nie zmienia smaku potraw na niekorzyść, wręcz odwrotnie. Smaki są bardziej wysublimowane :-) nawet jaja sadzonego ;-)
Blog
Na śniadanie
Kasza jaglana
Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 3-4 szklanki wody, 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe), cynamon, kardamon, zmielone siemię lniane, pestki dyni.
Temat dla mnie bardzo na czasie, jako że sama obecnie karmię piersią. Gdy piszę ten tekst, mój synek ma niespełna 7 miesięcy, a od narodzin jest żywiony głównie moim mlekiem.
Perełki z tapioki - tapioka powstaje ze skrobi manioku, ma neutralny smak i nie powoduje alergii. Jest naturalnie bezglutenowa. Można ją wykorzystywać jest do wyrobu budyniów, legumin, a także do zagęszczania.
Mąka z topinamburu – topinambur inaczej słonecznik bulwiasty, jest naturalnie bezglutenowy, zawiera dużo inuliny, która poprawia wzrost bifidobacterii w jelitach. Mąkę można używać do wypieków, placków, omletów itp.
Ryż czarny jest jedną z odmian ryżu. Nazywany był "zakazanym ryżem", ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy niż taka sama ilość jagód. Naturalnie bezglutenowy.
Masło kerrygold – masło irlandzkie od krów karmionych trawą tzw. grass fed; jest zdecydowanie lepsze od naszego rodzimego masła osełkowego.
Błonnik z żywymi kulturami bakterii — niektórym pomaga w uregulowaniu wypróżnień (nie jest wskazany dla każdego); zawiera babkę jajowatę, inulinę, nasiona lnu, błonnik jabłkowy, bakterie probiotyczne. Mankamentem jest zawartość maltodekstryny.
Makarony bezglutenowe — makaron ryżowy i z fasoli mung — gotowe do spożycia po zalaniu wrzątkiem; alternatywa dla osób odchudzających się, alergików i osób z nietolerancją glutenu.
Kasza gryczana nieprażona — bogata w witaminy z grupy B, magnez, naturalnie bezglutenowa; świetnie sprawdza się do mięs, gulaszów; można z niej zrobić mąkę.