artykuły

Coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę, że sposób ich odżywiania odgrywa znaczącą rolę w samopoczuciu i zdrowiu. Część postanawia zmienić nawyki od zaraz, często ze względu na problemy zdrowotne, złe wyniki badań, choroby w rodzinie etc. Inni postanawiają być bardziej świadomi i też świadomiej podejmują decyzje, co ląduje w ich ustach. Im jest łatwiej, bo motywację mają większą.

W obiegowej opinii uważa się, że fruktoza  jest  dobrym lub nawet lepszym cukrem, a to dlatego, że kojarzy się z owocami (z łac. fructus – owoc) oraz miodem, w którym występuje jako główny cukier prosty. W rzeczywistości fruktoza, wcale nie jest tak bezpieczna jak sądzono.

Ulubiony przez producentów dodatek do żywności jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy, wzbudza ostatnio wiele kontrowersji wśród żywieniowców. Jego działanie na zdrowie ludzkie jest przedmiotem wielu badań naukowych.