polecam

W tym miejscu możesz znaleźć informacje o polecanych przeze mnie produktach, ale też blogach, książkach, sklepach itd.

Olej kokosowy jaki aktualnie używam, extra virgine Bio 500g kosztował około 40zł. Ma lekki posmak i aromat kokosa, więc może nie wszystkim pasować. Ja go uwielbiam do wszystkiego. Jak dla mnie nie zmienia smaku potraw na niekorzyść, wręcz odwrotnie. Smaki są bardziej wysublimowane :-) nawet jaja sadzonego ;-)

Perełki z tapioki - tapioka powstaje ze skrobi manioku, ma neutralny smak i nie powoduje alergii. Jest naturalnie bezglutenowa. Można ją wykorzystywać jest do wyrobu budyniów, legumin, a także do zagęszczania.

Mąka z topinamburu – topinambur inaczej słonecznik bulwiasty, jest naturalnie bezglutenowy, zawiera dużo inuliny, która poprawia wzrost bifidobacterii w jelitach. Mąkę można używać do wypieków, placków, omletów itp.

Ryż czarny jest jedną z odmian ryżu. Nazywany był "zakazanym ryżem", ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy niż taka sama ilość jagód. Naturalnie bezglutenowy.

Masło kerrygold – masło irlandzkie od krów karmionych trawą tzw. grass fed; jest zdecydowanie lepsze od naszego rodzimego masła osełkowego.

Błonnik z żywymi kulturami bakterii — niektórym pomaga w uregulowaniu wypróżnień (nie jest wskazany dla każdego); zawiera babkę jajowatę, inulinę, nasiona lnu, błonnik jabłkowy, bakterie probiotyczne. Mankamentem jest zawartość maltodekstryny.

Makarony bezglutenowe — makaron ryżowy i z fasoli mung — gotowe do spożycia po zalaniu wrzątkiem; alternatywa dla osób odchudzających się, alergików i osób z nietolerancją glutenu.

Kasza gryczana nieprażona — bogata w witaminy z grupy B, magnez, naturalnie bezglutenowa; świetnie sprawdza się do mięs, gulaszów; można z niej zrobić mąkę.

Mąka gryczana — wytwarzana z gryki białej, nieprażonej, bogata w witaminy z grupy B, magnez, naturalnie bezglutenowa. Mąkę można używać do wypieków, placków, omletów itp.

Amarantus jest naturalnie bezglutenowy, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie, ze względu na wartość odżywczą jest nazywany rośliną XXI wieku. Ze względu na dość intensywny smak i zapach (można mieć wrażenie, że jest zjełczały), poleca się używać jako dodatek do pieczenia lub gotowania.