przepisy

Jakiś opis kategorii.

Na śniadanie

Kasza jaglana

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 3-4 szklanki wody, 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe), cynamon, kardamon, zmielone siemię lniane, pestki dyni.

Przepis dla miłośników placków, placuszków, naleśników; ta wersja dla osób z nietolerancją mleka i jaj.

Składniki: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki wody gazowanej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli himalajskiej, olej kokosowy do smażenia.

Koktajl zielony — idealny dla usprawnienia pracy jelit; codziennie spożywany jako przekąska albo na czczo przed śniadaniem pomaga w zwalczaniu zaparć.

Starochiński przepis przepis pochodzący z książki "Odżywianie dla zdrowia" Paula Pitchworda.

Użyj co najmniej 12 kg warzyw, głównie kapusty z burakami i marchewką. W razie potrzeby dodaj seler, czosnek, zioła i namoczone, posiekane wodorosty, takie jak dulse, wakame i kelp. Nadaje się też każde inne warzywo.

Wersja z solą: dodaj sól (od 0,5% do 1,25% wagi warzyw).

Czas na korzystanie z dyni, a gulasz idealny dla alergików, dla odchudzających się, mających problemy jelitowe. Paleo też, a bez pestek dla osób na protokole.

Składniki:
1/4 małej dyni, 1 marchew,  mała cebula czerwona, 1 duża łyżka oleju kokosowego, 3 łyżki mleka kokosowego, czosnek, pieczarki – parę sztuk i mięso z indyka około 150 g.

Rewelacyjny przepis na słodkie i pożywne śniadanie.

Składniki:
100 ml wody, 2 jaja, 2 łyżki siemienia lnianego odtłuszczonego, 2 łyżki mąki kokosowej i wiórek (ja używam  ekogram zielonki), pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Alternatywa dla schabowego, po którym na pewno będzie więcej energii.

Kapusta duszona:
kapusta dowolna, najlepiej pekińska lub włoska — poszatkować, pół sztuki; cebulkę zeszklić na oleju kokosowym, dodać poszatkowaną kapustę, polać odrobiną wody, posolić. Dusić parę minut pod przykryciem, pod koniec dodać pieprz, posiekany szczypiorek i koperek.

Przepis dla wszystkich mięsożerców, odchudzających także, dla tych, co na paleo i na protokole autoimmunologicznym. Przepis lekki, bo na oleju kokosowym.

Wątróbkę warto jeść przynajmniej 1 raz na 2 tygodnie, żeby uzupełnić żelazo i witaminy z grupy B. Składniki wątróbki są dla organizmu ludzkiego duło łatwiej przyswajalne.

 

Składniki:

Przepis sprawdził się dla mojej córki na śniadanie. Można zamienić kaszę na inną, bo ta z amarantusa ma specyficzny smak, który nie odpowiada każdemu. Najlepiej połączyć 2-3 rodzaje kasz.

Przepis dla tych, co na protokole, Paleo i w ogóle dla wszystkich.