Frytki z batatów, jaja sadzone oraz surówka

Mój ulubiony ekspresowy przepis na pełne bogactwa smaków i wartości odżywczych danie. A za suszone pomidory dam się pokroić ;-) Ocet jabłkowy BIO warto podawać do wszelkich dań z białkiem, gdyż zakwaszając żołądek pomagamy w ich trawieniu.

 

Frytki:
batata umyć, obrać, pokroić w słupki, skropić rozpuszczonym olejem kokosowym i przyprawić przyprawą do ziemniaków. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku 15-20 minut. Można batata wcześniej obgotować, ale mi osobiście smakuje wersja pierwsza.

Jaja sadzone idealne:
łyżeczkę oleju kokosowego rozgrzać na patelni, wbić jaja (u mnie 2), przykryć dużą przykrywką i smażyć na średnim gazie (u mnie indukcja 5) do ścięcia białek.

Surówka z sałaty rzymskiej:
umytą sałatę rozdrobnij (najlepiej dłońmi), dodaj posiekanego pomidora, szczypiorek lub cebulkę (można pominąć), 2-3 suszone pomidory oraz inne ulubione warzywa – polej sosem.

Sos:
2 łyżki octu jabłkowego BIO, 1-2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu/ksylitolu, olej lniany/oliwa z oliwek 1 łyżka, kieliszek wody, sól himalajska, pieprz, dowolne inne przyprawy, czosnek (co kto lubi). Mieszam wszystko w małym słoiczku i polewam sałatę przed podaniem.