Gulasz z dyni i indyka

Czas na korzystanie z dyni, a gulasz idealny dla alergików, dla odchudzających się, mających problemy jelitowe. Paleo też, a bez pestek dla osób na protokole.

Składniki:
1/4 małej dyni, 1 marchew,  mała cebula czerwona, 1 duża łyżka oleju kokosowego, 3 łyżki mleka kokosowego, czosnek, pieczarki – parę sztuk i mięso z indyka około 150 g.

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z marchewką. W garnku roztapiamy połowę oleju (lub masła), wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy na małym ogniu aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy ok 10 minut.

Drugą połowę tłuszczu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy mięso. Podsmażamy mieszając tak, aby delikatnie się ścięło z każdej strony. Mięso wrzucamy do garnka, przykrywamy warzywami, a garnek pokrywką. Dusimy ok. 30 – 40 minut.

5 minut przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i wszystkie przyprawy gotujemy już bez przykrycia.

Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką i można posypać pestkami dyni.