Karmienie piersią — część 2 — przykładowe przepisy

Na śniadanie

Kasza jaglana

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 3-4 szklanki wody, 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe), cynamon, kardamon, zmielone siemię lniane, pestki dyni.

Do rozgrzanego garnka wsyp szklankę kaszy jaglanej, rozgrzej ją na ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. W osobnym garnku ugotuj 3-4 szklanki wody. Kiedy kasza jest już rozgrzana, albo zalej ją wrzątkiem, albo przesyp przez sito i wypłucz pod bieżącą ciepłą wodą. Jeśli chcesz, aby kasza była sypka, ważne, aby jej nie mieszać. Dodaj rozgrzewające przyprawy, np. szczyptę cynamonu i kardamonu lub goździki i odrobinę świeżego imbiru. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 20 minut.

Miksuj kaszę z owocami blenderem z odrobiną wrzątku lub porcją mleka roślinnego. Możesz do ugotowanej kaszy dodać świeżo zmielone siemię lniane, pestki dyni, słonecznika.

 

Na II śniadanie/podwieczorek/kolację

Chleb gryczany (lub żytni tradycyjny na zakwasie) z pastą z awokado

Pasta z awokado

Awokado powinno być miękkie, rozgnieść je za pomocą widelca. Wersja bezpieczna: dodać tylko sól i pieprz. Rozsmarować na chlebie. Pasta smakuje lepiej, jeśli skropi się ją cytryną i doda posiekane suszone pomidory, czosnek, ale są to opcje na póżniejsze miesiące.

Miękkie awokado może służyć jako masło na kanapkę, na którą można położyć plaster wędliny / domowej pieczeni lub dobry domowy dżem np. z porzeczek.

Ja najczęściej jadłam takie kanapki z dżemem, na chlebie gryczanym. Dżem porzeczkowy, który de fakto zrobiłam dzień przed porodem i tłuste awokado z pysznym domowym chlebkiem, służyły mi jako szybkie posiłki w ciągu dnia. Trochę monotonnie, ale wartościowo. Poniżej przepis na szybki chleb gryczany, który piekłam 2-3 razy w tygodniu.

Chleb gryczany

500 g kaszy gryczanej białej*, 3 łyżeczki soli himalajskiej, 700 ml wody + więcej do uzupełnienia.
Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, umieść w nieprzezroczystej misce i zalej wodą (700 ml). Woda może być kranowa lub filtrowana.
Odstaw na noc (minimum 8 godzin).

Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną warstwą wody. Odstaw na cały dzień. Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia (1 duża lub 2 małe). Umieść w zimnym piekarniku na całą noc. Przez noc ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”. Rano lub popołudniu: nie wyjmuj chleba z piekarnika i nagrzej go do 200 st.C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmij  foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.

* kasza gryczana biała z Biedronki też się nada.

 

Na obiad

Krupnik z kaszą jaglaną

Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać mięso np. udziec z indyka i pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler, pietruszkę i cebulę). Kiedy mięso i warzywa będą prawie miękkie (około pół godziny od zagotowania), dodać kaszę i ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze około 20 min.

Pyrki z wody z koperkiem, żeberko duszone i papryka faszerowana kaszą gryczaną i jarzynami

Papryka jest faszerowana ugotowaną kaszą gryczaną białą i duszonymi na oleju kokosowym warzywami: porą, marchewką, pietruszką. Papryczki zalałam wodą i dusiłam w naczyniu żaroodpornym.
Nie polecam jeść samej papryki, gdyż może być ciężkostrawna. Ja zjadłam tylko farsz, który przeszedł aromatem papryki.
Żeberka przyprawione dzień wcześniej solą, pieprzem, majerankiem i duszone w piekarniku w niższej temp. tj. około 150 st.C, ale dłużej.

Do posiłku warto dodać zieleninę np. koperek, natkę i olej lniany lub oliwę z oliwek.

 

Na podwieczorek

Placek owsiany z jabłkami

Wrzuć do miski:
1/2 szklanki rodzynek* lub posiekanych suszonych moreli* oraz
1/2 kubka wiórków kokosowych* i dodaj 2 szklanki płatków owsianych (z tego 1 szklankę zmiel w młynku do kawy), dodaj przyprawy typu kardamon, cynamon, a następnie dodaj ok 2,5 szklanki wody, zostaw masę do napęcznienia na ok. 40 minut (lub dłużej, np. na całą noc w lodówce). Po tym czasie dodaj kilka kropel cytryny (przy braku alergii), szczyptę kurkumy,
2 łyżki oleju ryżowego lub z pestek winogron lub roztopionego oleju kokosowego, ewentualnie masła klarowanego (można dodać więcej), delikatnie wymieszaj ciasto i przełóż do nieco natłuszczonej blachy. Na wierzchu ułóż starte jabłka (lub maliny, porzeczki),
delikatnie można je posypać cynamonem i polać stróżką melasy (melasy z karobu lub słodu).
Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

* bez konserwantów (wiórki i rodzynki znajdziesz np. w Lidlu).

„Czekoladowy” mus z kaszy jaglanej z awokado

Miękkie awokado ½ szt., ugotowana wcześniej kasza jaglana 3-4 łyżki, karob w proszku (mączka chleba świętojańskiego) 2-3 łyżeczki, banan BIO ½ szt. – proporcje wg uznania. Wszystkie składniki zblendować. Zamiast banana można dodać wymoczone wcześniej daktyle, rodzynki, gotowane jabłko, dżem np. porzeczkowy.

 

Na kolację

Pierogi leniwe z masełkiem (przy braku alergii na mleko) — ugotowane ziemniaki, twaróg półtłusty, mąka owsiana, sól

lub coś z obiadu/II śniadania.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, polecam ekspresowe ciasteczka z wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej.

Ciasteczka jaglane

Kaszę gotujemy z jabłkiem pokrojonym w kostkę na gęsto (np. resztki z jaglanki ze śniadania), miksujemy w malakserze z małą ilością oleju roślinnego, dodajemy wiórki kokosowe, wymoczone wcześniej rodzynki, żurawinę, syrop z karobu (mączka chleba świętojańskiego)*, do smaku. 2 łyżki zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego** zalewamy małą ilością wrzątku i dodajemy do masy. Wszystko mieszamy, formujemy ciasteczka i pieczemy w 180 st.C  do zarumienienia, można obniżyć temp.  i podsuszyć ciasteczka, są wtedy smaczniejsze.

* karob jest zamiennikiem kakao, nie alergizuje, jest bogaty w wapń, można dodawać do kaszy na śniadanie, dostaniesz w sklepach lub na półkach ze zdrową żywnością (widziałam np. w Netto).
** dostaniesz już gotowe zmielone siemię/len (np. w Biedronce na pólkach z płatkami).

 

Uwagi

Polecam szukać przepisów na stronach wegańskich, żeby unikać jaj i nabiału. Obiady mogą być mięsne, ale pamiętać o różnorodności.

Dla przypomnienia: w pierwszych miesiącach unikamy nabiału, jaj, nie powinno się też spożywać silnie alergizujących produktów np. orzechów.

Mąk pszennych też nie polecam, a także kaszy kus kus i mannej. Za to kasza gryczana biała, jaglana — powinny królować. Wskazany też chleb żytni na zakwasie tradycyjnym (nie piekarniczym), owies, ryż, kasza jęczmienna, pęczak, amarantus, komosa ryżowa itp.

Mini galeria 
Chleb gryczany (lub żytni tradycyjny na zakwasie) z pastą z awokado
„Czekoladowy” mus z kaszy jaglanej z awokado
Placek owsiany z jabłkami
Pyrki z wody z koperkiem, żeberko duszone i papryka faszerowana kaszą gryczaną i jarzynami