Naleśniki gryczane z kremem czekoladowym

Przepis dla miłośników placków, placuszków, naleśników; ta wersja dla osób z nietolerancją mleka i jaj.

Składniki: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki wody gazowanej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli himalajskiej, olej kokosowy do smażenia.

Wszystkie składniki połączyłam i odstawiłam na około 30 min. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na tradycyjne pszenne naleśniki. Smażyć na minimalnej ilości oleju. Wystarczy kropla, która można rozsmarować po patelni pędzelkiem. Gdyby  ciasto przywierało, można dodać 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Dla osób, które ne unikają jajek, można dodać 1-2 szt.
Zamiast mąki gryczanej można zmielić w młynku do kawy kaszę gryczana nieprażoną.
Z podanej ilości zrobić 10 szt. — 1 szt. ma około 90 kcal.

Krem czekoladowy – pół miękkiego awokado, pół banana, 1 łyżeczka kakao w proszku, ewentualnie miód/ksylitol, jeśli brakuje słodyczy.

Awokado i banana obrać, posiekać. Wszystkie składniki zblendować i krem gotowy w parę sekund